Humán-papillomavírus elleni védőoltásról Nyomtatás

Méhnyakrák-megelőzési program

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás:

A HPV elleni védőoltás bekerül a magyar oltási rendszerbe. A védőoltás a hazai átfogó méhnyakrák-megelőzési program részeként kerül bevezetésre, melynek célja a méhnyakrák okozta megbetegedések és halálesetek számának csökkentése.

A program keretében 2014 őszétől elsőként azok a lányok kaphatják meg a térítésmentes védőoltást, akik beöltötték a 12. életévüket és 2014 szeptemberétől megkezdik az általános iskola 7. évfolyamát.

A humán papillomavírus:

A HPV szexuális úton is terjedő vírusok közé tartozik, hasonlóan a herpeszhez, a Hepatitis B vírushoz és az AIDS betegséget okozó HIV-hez. A HPV a bőr, szájüreg, végbélnyílás és nemi szervek hámrétegében szaporodik. A leggyakrabban a fertőzött testfelületek közvetlen érintkezésével vihető át egyik emberről a másikra.

A HPV-fertőzés nagyon elterjedt, élete során az emberek 50-80 %-a átesik valamilyen HPV-fertőzésen úgy, hogy legtöbbjük nem is tud róla. A HPV fertőzés általában tünetmentes, átmeneti jellegű, az esetek legnagyobb részében egyáltalán nem okoz megbetegedést.

A „nem rákkeltő”HPV-típusok, szemölcsöket okoznak a bőrön (talpon, tenyéren) és a külső nemi szerveken. Ezek jóindulatú, de igen makacs elváltozások, gyakran visszatérnek.

A HPV rákkeltő típusai a nemi szervek és a végbél hámjában fertőzést, idővel rákos elfajulást képesek okozni. A szexuális életet élő nők kb. 80 %- a átesik a nemi szerveket érintő HPV fertőzésen. A HPV fertőzés a szexuális élet megkezdése után, leggyakrabban

15-24 éves kor között következik be. A HPV fertőzések 90%-a az immunrendszer segítségével magától meggyógyul. A fertőzöttek kb. 10%-ánál azonban tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt rosszindulatú daganattá fajulhat. A méhnyakrák 70 %-nak a kialakulásáért a HPV két típusa (16-os és 18-as) a felelős.

HPV elleni védőoltás:

Az oltás védelmet nyújt a magas kockázatú HPV típusok okozta méhnyakrák, méhnyakrák-megelőző állapot és a tartósan fennálló fertőzés ellen. Az oltóanyag a HPV adott típusainak tisztított fehérjéit tartalmazza (azaz nem élő vírust) és nagyon biztonságos.

Megelőzésre szolgál, így a már kialakult betegséget nem gyógyítja. A megelőzés akkor a leghatásosabb, ha a leányok 9-15 éves korban védőoltásban részesülnek.

A hazai oltási programban – a 2014/2015. tanévben a leányok védőoltásához – az ÁNTSZ a kétkomponensű méhnyakrák elleni CERVARIX oltóanyagot biztosítja térítésmentesen. A védettség eléréshez két, hathónapos időközzel beadott oltásra van szükség, az első oltásra 2014 októberében, a másodikra 2015 áprilisában kerül sor.

Az önkéntes, térítésmentes védőoltás menete:

A védőoltás önkéntes, amely az iskolai kampányoltások keretében kerül lebonyolításra.

Az iskola-egészségügyi szolgálat (iskolaorvos, védőnő) szeptember első hetében minden

7. évfolyamos leány tanulónak és szüleinek eljuttatja a védőoltásról szóló ÁNTSZ tájékoztató levelet. Ahhoz, hogy a gyermek térítésmentesen részesüljön a védőoltásban, a szülőknek szeptember 15-ig kell visszaküldeni a kitöltött beleegyező nyilatkozatot.

Az első oltásra október hónapban kerül sor.

 

Álláslehetőségek

Kereső


Támogatja a Joomla!. Designed by: Free Joomla Theme, zend optimizer. Valid XHTML and CSS.