Segítünk leszokni a dohányzásról Nyomtatás


Dohányzás leszokást támogató program


A XVI kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálatának tüdőgondozó osztálya elindította a Széchenyi Terv és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közös Uniós (TÁMOP 6.1.2/13/2) programjának köszönhetően az eddigi dohányzás leszoktató egyéni programok mellett a csoportos dohányzás leszokást támogató programot is.


CÉL: a dohányos páciens tegye le a cigarettát és maradjon absztinens.

Azok a páciensek, akik elhatározzák magukat viselkedés változtatással (életmód váltás) tudják a célt elérni. Ehhez kapnak segítséget az erre kiképzett tanácsadó orvostól és asszisztenstől. Segítséget tudunk nyújtani mindazon lakosoknak, akik le szeretnének szokni a dohányzásról. Feladatunk, hogy lépésről-lépésre végigvezessük, illetve segítsük, támogassuk ezen az úton a leszokni szándékozókat.


A csoportos dohányzás leszokást támogató program (viselkedés therápia) egy speciális terület, mely gyógyító célú beavatkozás, közvetlen emberi kommunikáció segítségével.

Ez az új orvosi tanácsadási módszert felújított készségeket igényel, melynek fő jellemzői: elfogadás, meghallgatás, empatikus figyelem, visszatükrözés, és a direkt elutasítás és bírálat kerülése, inkább pozitív visszajelzés, dicséret, biztatás és megerősítés a program főbb jellemzője.


A csoportban részvevőknek zárt kérdések helyett nyílt kérdéseket tesznek fel. A cél a gondolatok megismerése. Ilyen pl. a dohányzási szokások megismerése, a hozzászokás fokának megítélése, a leszokási motiváció felmérése.

A viselkedés és a gondolatok megismerésével eltudja dönteni a szakember, hogy milyen változást akar elérni a leszokni vágyó az önkontroll, önmegfigyelés, probléma megoldás és a célállítás területén.

A programozott leszokás során „újratanítja” a pácienst, hogy saját felismerésein keresztül változzon a viselkedése. Nagyon fontos a problémák feltárása és azok célzott megoldása, megvonási tünetek enyhítése, kritikus helyzetek tudatosítása és elkerülése, alternatív jutalmazási formák megtalálása, stressztűrés fokozása, stresszkezelési formák.

A program 6 csoportfoglalkozásból áll, melynek időtartama 1,5-2 óra.

A dohányzás tanult viselkedés. A nemdohányzást is meg lehet tanulni”

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vagy kérdése van a programmal kapcsolatban hívjon minket a +36 1 4072612 telefonszámon vagy keressen bennünket a tüdőgondozóban ( 1165 Budapest Hunyadvár u.43/b I. emelet). 

Álláslehetőségek

Kereső


Támogatja a Joomla!. Designed by: Free Joomla Theme, zend optimizer. Valid XHTML and CSS.