Tüdőszűrés Nyomtatás


2013. július 1-ével megszűnt a járványügyi érdekből végzett, kötelező tüdőszűrés

A tüdőszűrés helye a Hunyadvár utca 43/b (Erzsébet-liget) címen található  tüdőszűrő állomás. Sajnos a tüdőszűrő megközelítése nem akadálymentes, ezért kérjük, hogy a mozgásukban korlátozott személyek a Jókai utcai járóbeteg szakrendelőben jelentkezzen tüdőszűrésre.

Előjegyzés nem szükséges a vizsgálatra, amennyiben mégis szeretnének élni ezzel a lehetőséggel,  akkor időpontot személyesen kérhetnek a Hunyadvár utcai vagy a Jókai utcai rendelő betegirányítójánál, vagy telefonon a 401-1300-ás központi számon. Kérjük, hogy tüdőszűrési előjegyzés kapcsán lehetőség szerint este 18:30 és 20:00 óra között, vagy napközben 12:00 és 13:30 között telefonáljanak. Tapasztalataink szerint ekkor a legkisebb a betegforgalom, és ekkor tudják legkönnyebben telefonon elérni dolgozóinkat.

Tájékoztatjuk továbbá a lakosságot, hogy a tüdőszűrésről leletet automatikusan nem adunk ki, a felvétel alapján kiemelt betegeket további vizsgálatra hívjuk be.

Rendelési idő:

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
08:00-18:30 08:00-18:30 08:00-18:30 08:00-18:30 8:00-13:30


A 40 év feletti lakosoknak a térítésmentesen ajánlott lakossági tüdőszűrést a bejelentett lakcím szerinti tüdőszűrő állomáson kell elvégeztetni.


A XVI. Kerületi Tüdőszűrő állomás a szűrés elvégzése céljából csak a XVI. Kerületben-, Csömörön- és Nagytarcsán lakcímmel rendelkező lakosokat fogadja.

Tüdőszűrés alkalmával leletet automatikusan nem adunk ki!

 • Budapesten más kerületben lakó pácienseket a lakcím szerinti Tüdőszűrő Állomásra irányítjuk.
 • 14-40 éves kor között röntgen vizsgálatot csak beutalóval orvos által meghatározott szakmai indok alapján lehet végezni.
 • 14-18 éves kor között iskolaorvosi beutalóval + szülő (gondviselő) beleegyező nyilatkozatával ingyenesen végezhető el a mellkas röntgen felvétel (iskolai alkalmassági vizsgálat vagy szakmai gyakorlat céljából).
 • Munka alkalmassághoz - kortól függetlenül - foglakozás egészségügyi vagy háziorvosi beutaló szükséges és térítéses díj ellenében végezhető.

A tüdőszűrést térítési díj ellenében az alábbi esetekben végezzük el:


40 év alatti lakosok szűrése
1700 Ft
foglalkozás egészségügyi alkalmassági vizsgálat céljából
1700 Ft
TAJ kártyával nem rendelkező vagy külföldi páciensek 5000 Ft


Fizetési mód: Készpénzben a vizsgálat előtt. Lehetőség szerint, pontos összeget előre előkészíteni - pénzváltás lehetőségei korlátozottak.

Számla kiállításánál kolléganőink kérni fogják a pontos nevet, címet és - amennyiben a számla nem saját névre szól - az adott cég adószámát is.

2014-től is kötelező azonban évente egy alkalommal a tüdőszűrés a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott körnek:

 • hajléktalanok
 • hajléktalanok nappali melegedőjének és éjjeli menedékhelyének dolgozói
 • utcai szociális munkát végzők
 • népkonyha formájában nyújtott étkezésben foglalkoztatottak
 • büntetés-végrehajtási intézetek fogvatartottakkal közvetlenül érintkező dolgozói
 • befogadó állomások és közösségi szállások dolgozói
 • rendőrségi fogdák és őrzött szállások dolgozói
 • az egészségügyi intézmények patológiai és sürgősségi osztályainak egészségügyi dolgozói
 • egészségügyi szolgáltatók mikrobiológiai laboratóriumainak egészségügyi dolgozói
 • tüdőgyógyászati járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátást végző egészségügyi dolgozók
 • büntetés-végrehajtási intézetek fogvatartottjainál a befogadás napjától számított 15 napon belül, valamint a befogadás napjától számítva évente egy alkalommal
 • TBC-s betegekkel érintkező személyek

Fentieknek a szűrővizsgálat ingyenes, de a jogosultságot beutalóval igazolni kell.

A szűrővizsgálatra való jelentkezéshez minden esetben a következő dokumentumokra van szükség:

 • Személyi igazolvány
 • Lakcím kártya
 • TAJ kártya

Foglalkozás-egészségügyi ellátás keretében végzett vizsgálat

Ezúton tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a foglalkozás-egészségügyi alkalmasság megállapítása céljából végzett vizsgálatok térítéskötelesek, így a tüdőszűrés is. Minderről a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 10. § db) pontja rendelkezik.

Ezzel megegyezik az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján, a Gyakran feltett kérdések menüben található információ:

6. Kell-e fizetni a tüdőszűrésért, ha az a munkavégzés feltétele?

A munkavégzéssel kapcsolatos orvosi alkalmassági vizsgálatok elvégzésére a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosa köteles. A foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatásokat – amelyeket a munkavállaló az alkalmazása során igénybe vesz – nem az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozzák. Ennek következtében a tüdőszűrés – ha arra a foglalkozás-egészségügyi orvos beutalója alapján kerül sor – szintén nem számít az egészségbiztosítás által finanszírozott ellátásnak.

A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatóval a munkáltató szerződéses viszonyban áll, amelyben rögzítik az alkalmassági vizsgálatokért fizetendő ellenszolgáltatás mértékét. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalónak nem kell külön fizetnie a tüdőszűrésért, mivel az a munkaalkalmassági vizsgálat része, így annak költségeit – beleértve a tüdőszűrésről kiadott leletért fizetendő térítési díj összegét is – a foglalkoztató viseli.

Mindezek alapján a foglalkozás egészségügyi célból végzett tüdőszűrésért, illetve a lelet kiadásáért a XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata térítési díjat számít fel, amelynek összege 1 700 Ft. A szolgáltatásról számlát állítunk ki, amely alapján a munkáltatónak meg kell térítenie a vizsgálat költségét.


 

Álláslehetőségek

Kereső


Támogatja a Joomla!. Designed by: Free Joomla Theme, zend optimizer. Valid XHTML and CSS.